کم خونی فقر آهن عبارت است از کاهش گلبول های قرمز خون یا ناکافی بودن هموگلوبین در گلبولهای قرمز , این کم خونی به علت سایر بیماری ها ایجاد می شود . بنابراین , برای درمان مناسب , علت باید پیدا شود.
علائم :
علائم شایع : در ابتدا ممکن است هیچ علامتی وجود نداشته باشد . علایم کم خونی قابل توجه عبارتند از :خستگی و ضعف , رنگ پریدگی به خصوص در دست ها و سطح داخلی پلک ها .
علائم با شیوع کمتر :التهاب زبان , غش , حالت تنگی نفس , تند شدن ضربان قلب , احساس ناراحتی در شکم , علاقه شدید به خوردن یخ , رنگ یا خاک , استعداد ابتلا به عفونت
علل کم خونی :علل در نوجوانان و بزرگسالان عبارتند از : جهش رشدی سریع , خونریزی شدید قاعدگی ,سوء جذب , بیماری در دستگاه گوارش که با خونریزی همراه باشد .
پیشگیری : سعی کنید با رعایت یک رژیم غذائی متعادل یا با کمک مکمل های آهن , آهن را به مقدار کافی دریافت نمائیدو مشکلات زنانگی یا سایر مشکلاتی که باعث خونریزی بیش از حد می شوندرا رفع نمائید.
درمان : مهمترین قسمت درمان کم خونی فقر آهن , تصحیح یا رفع علت زمینه ساز است . در این صورت فقر آهن را می توان به خوبی با مکمل آهن درمان کرد.
داروها : قرص آهن را وقتی معده خالی است میل کنید ( حداقل نیم ساعت قبل از غذا ) تا جذب آن بهترباشد. اگر معده تان را به هم می ریزد , می توانید با مقدار غذای کمی آن را میل کنید. ( البته به غیر از شیر ) اگر داروهای دیگری مصرف می کنید , بعد از خوردن آهن حداقل 2 ساعت صبر کنید و سپس آن داروها را مصرف نمائید. به خصوص داروهای ضد اسید و تتراسایکلین ها در جذب آهن اختلال ایجاد می کنند.مصرف مکمل های آهن را تا 3- 2ماه پس از طبیعی شدن آزمایش خون ادامه دهید.
مکمل های آهن می توانند اجابت مزاج را سیاه رنگ کنند و یا باعث اسهال و یبوست شوند.
رژیم غذائی :
- بزرگسالان باید دریافت شیر روزانه را به حدود نیم لیتر محدود کنند . شیر در جذب آهن اختلال ایجاد می کند.
- غذاهای آهن دار بخورید , مثل گوشت , باقلا و لوبیا , سبزیجات پربرگ و سبز.
- برای جلوگیری از یبوست فیبر رژیم غذائی را افزایش دهید.
توجه :مصرف آهن به مقدار زیاد خطرناک است . یک شیشه قرص آهن می تواند یک کودک را مسموم کند .مکمل های آهن را دور از دسترس کودکان قرار دهید.