حتما تا به حال در افراد فامیل خود کسانی رو دیده اید که دچار سنگ کلیه شده باشند . سنگ کلیه تا حدودی یک بیماری ارثی به شمار میره ولی کسانی هم هستند که سنگ کلیه دارند ولی در خانواده اونها هیچ سابقه ای از سنگ کلیه در افراد دیده نمیشه . پس توصیه می کنم مقاله امروز رو بخونید تا بتونید از بروز سنگهای کلیوی جلو گیری کنید.
این سنگها نمکهای کریستالی شده اند که در بخشی از کلیه که مسئول تولید ادرار است به وجود می آیند و به ندرت اتفاق می افتد که در کیسه مثانه بوجود بیایند. اغلب این سنگها دارای ترکیباتی از اکسالات کلسیم، اسیدهای موجود در ادرار یا فسفات کلسیم هستند و پیوندهای مولکولی آنها به صورت محلول در آب است. این سنگها ممکن است خیلی کوچک باشند، اما در مواردی هم دیده شده که تمام بخشهای تولید کننده ادرار را در کلیه اشغال می کنند.
مردان به نسبت زنان در تولید سنگهای کلیه و مجاری ادراری مستعدترند. وقتی سنگها از کلیه به سمت مجاری هدایت کننده ادرار حرکت می کنند، این عمل باعث دردهایی در ناحیه مجاری ادراری و انسداد مجاری می شود. پس از آن، ناگهان دردهایی ضربانی و انقباضی به صورت ذوق ذوق کردن در پهلوها بروز می یابد که به آن قولنج کلیه می گویند. در اغلب موارد، این دردها نواحی دیگری از بدن را نیز متاثر می کنند. بعد از بروز دردها عوارضی مانند لرز و احساس شدید سرما، تهوع، سختی در اجابت مزاج و خون در ادرار مشاهده شده است. اغلب این سنگها به هنگام ادرار کردن دفع می شوند، اما اگر بیش از حد معمول بزرگ باشند در ناحیه ای از کلیه که مربوط به تولید ادرار است، می مانند. چنین سنگهایی بندرت تولید درد می کنند، اما تحریک دائمی قشر مخاطی بخش تولید کننده ادرار در کلیه باعث التهابات مزمن این ناحیه و در طول زمان باعث ناهنجاریهایی در بافت کلیه و چروک خوردن بافت می شود.
علتها
1- اختلال در متابولیسم کلسیم
2- اختلال در متابولیسم اسیدهای موجود در ادرار که به صورت بیماری نقرس دیده می شود.
3- مصرف کم نوشیدنی
4- استفاده از مواد غذایی مملو از پروتئین، چربی و کلسیم
5- عفونتهای مزمن مجاری ادرار
6- امراضی که با جلوگیری از جریان یافتن ادرار در مجاری، عامل تجمع ادرار می شوند.
اقدامات لازم در صورت تشکیل سنگها
1- مراجعه به پزشک با دیدن اولین نشانه های وجود سنگ
2- مصرف زیاد نوشیدنی برای جلوگیری از تجمع و تراکم سنگها و دفع آنها از طریق ادرار
3- مصرف قطره های گیاهی یا دراژه هایی که باعث تسهیل جریان ادرار در مجاری می شوند مانند: عصاره درخت غان و جوشانده گیاه دم اسب دشتی
چه زمانی مراجعه به پزشک لازم و ضروری است:
1- در مواردی که حتی احتمال وجود سنگ داده می شود.
2- التهاب ناحیه تولید کننده ادرار در کلیه که به صورت درد کلیه و قولنج کلیه همراه با تب است.
3- وجود خون در ادرار حتی اگر هیچ دردی وجود نداشته باشد.
اقدامات پزشک
1- از طریق معاینات مختلف، پزشک می تواند محل و اندازه سنگ را تشخیص دهد و بلافاصله اقدام به درمان و معالجه مناسب و موثر کند.
2- به کارگیری شیوه های درمان ترکیبی مانند: تجویز داروهای مسکن درد و ضد اسپاسم و تسهیل کننده جریان ادرار، گرم نگه داشتن محل درد، ورزش و نوشیدن زیاد مایعات
3- تجویز داروهای معین و مشخص برای دفع سنگهایی که از اسیدهای موجود در ادرار تشکیل می شوند.
4- استفاده از امواج مافوق صوت برای دفع سنگهای بزرگ
5- عمل جراحی ( در صورت لزوم )
6- آزمایش دقیق ترتیب سنگهای دفع شده
7- در صورت تجزیه و بررسی سنگها و تعیین نوع نمک آنها، ارائه مشاوره غذایی و تعیین نوع غذا
راههای پیشگیری:
1- مصرف زیاد نوشیدنی در هوای گرم، هنگام تعریق زیاد و تب
2- اگر ترکیب مواد تشکیل دهنده سنگ مشخص باشد، پرهیز از مصرف بعضی مواد غذایی، مفید و مثمر ثمر است. در صورت بروز نقرس باید از مصرف زیاد مواد غذایی پر چرب و گوشت همچنین خوردن دل و جگر اجتناب کرد. برای جلوگیری از تشکیل سنگهایی که دارای ترکیبات اکسالات کلسیم است، باید مصرف شیر و محصولات لبنی همچنین اسفناج، ریواس و گوجه را محدود کرد.
3- عفونتهای مجاری ادراری باید همیشه به صورت درست درمان شوند و درمان نباید تا بهبود کامل متوقف شود.