هیاتی از دانشمندان به دعوت گروه مشورتی علمی امریکا عقیده دارند جست وجوی حیات فرازمینی باید به طور جامعی گسترش یابد تا آنچه را که آنها «حیات عجیب» می نامند، دربرگیرد.
حیاتی شامل ارگانیسم هایی بدون DNA یا دیگر مولکول هی موجود در شکل شناخته شده حیات. دانشمندان در گزارش خود چنین نتیجه می گیرند که «تحقیق هیات مشخص می کند که وجود حیات به اشکالی متفاوت از حیات زمینی هم ممکن است.» این گزارش توسط National Research Council با عنوان «محدودیت های حیات ارگانیک در منظومه های سیاره ی» منتشر شد. دیگر کارشناسان هم با تمجید از این گزارش، از آن با عنوان بازاندیشی در جست وجوی حیات یاد کردند. «میکل میر» سرپرست دانشمندان برنامه اکتشاف مریخ ناسا چنین می گوید؛ «ین موضوع به ما بسیار کمک می کند تا مطمئن شویم که با چشمانی باز جست وجو می کنیم.»
اگرچه ستاره های دریایی، سکویاها و سمندرها و دیگر ساکنان زمین بسیار متنوع به نظر می رسند، اما به طور شگفت آوری در مقیاس مولکولی مشابه اند. بری مثال تمام گونه هایی که دانشمندان تاکنون بررسی کرده اند، برای بقا به آب نیاز دارند. علاوه بر ین همگی برای انتقال اطلاعات ژنتیکی به DNA وابسته هستند و به کمک مجموعه مشابهی از واحدهی سازنده (که آمینواسید نامیده می شوند) از این اطلاعات بری ساخت پروتئین ها استفاده می کنند.
ناسا مدت هاست روی حیات موجود در زمین تحقیق می کند تا بتواند جست وجوی حیات در سیاره هی دیگر را هدایت کند. سیاره ها و قمرهایی که نشانه هایی از آب مایع دارند، در صدر فهرست مکان های بالقوه برای ماموریت های کشف حیات قرار می گیرند.
نگارندگان این گزارش عقیده دارند دلیل مناسبی وجود دارد که گمان کنیم مواد شیمیایی دیگر هم می توانند مبانی حیات قرار گیرند. «حیات عجیب» ممکن است از حیاتی که کم وبیش آن را می شناسیم، متفاوت باشد. برای مثال درحالی که DNA از فسفر به عنوان اسکلت اصلی بهره می برد، می توان ین اسکلت را از آرسنیک هم ساخت. همچنین حیات ممکن است در میعاتی غیر از آب، مثل آمونیاک یا متان، وجود داشته باشد. این گزارش که روی وب سایت www.nationalacademies.org هم آمده، حتی احتمال وجود حیات مبتنی بر سیلیسیوم، و نه کربن را بررسی می کند، اگرچه «میر» (که نقشی در ین پژوهش نداشته است) فکر می کند زیست اخترشناسان باید تحقیقات شان را بر اشکال حیات مبتنی بر کربن محدود کنند.او می گوید؛ «وقتی به جهان نگاه می کنیم، تنها ترکیبات با بیش از شش اتم، همگی شیمی کربنی دارند. بنابرین نکته این است که جست وجوی شیمی کربنی شرط بندی بهتری است.
این شریط به ما کمک می کند تا بدانیم باید دنبال چه بگردیم.» این گزارش از ناسا و National Science Foundation می خواهد از تحقیق درباره «حیات عجیب» حمایت کنند. «استیون بنر» یکی از اعضای این هیات می گوید؛ «شیمیدانان بید احتمالات شیمیایی اشکال ممکن حیات را بررسی کنند.» نگارندگان تاکید دارند که دانشمندان باید در زمین هم دنبال «حیات عجیب» باشند. «جان باروس» رئیس هیات از دانشگاه واشنگتن می گوید؛ «چیزهای زیادی درباره زمین وجود دارد که هنوز نمی دانیم.» به گفته «بنر»؛ «شواهد خوبی وجود دارد که حیاتی که بر روی زمین می شناسیم با شکل عجیبی از حیات آغاز شده است.»
حیات آغازی زمین ممکن است مبتنی بر RNA (شکل تک رشته ی DNA) باشد. اگرچه حیات مبتنی بر DNA ممکن است بر اشکال ابتدایی تر سطح سیاره غلبه کرده باشد، اما حیات RNA شید همچنان در پناهگاه ها وجود داشته باشد. یک مکان بالقوه بری پنهان شدن در اعماق زیر کف اقیانوس است. «باروس» می گوید؛ «دنیی آغازی شگفت انگیزی در آن پایین وجود دارد. اگر در جست وجوی بقیی جهان RNA هستید، اینجا همان جایی است که باید دنبالش باشید.» با ین حال دانشمندان باید برای جست وجوی «حیات عجیب» انواع جدیدی از شناسگرها را بسازند.
«بنر» می گوید؛ «بدون شک در پژوهش هایی که تاکنون درمورد حیات سیاره انجام داده یم، این را در نظر نگرفته ایم.» دانشمندان همچنین بیان داشتند که احتمال «حیات عجیب» باید ناسا را وادار کند که در ماموریت های اینده اش بازنگری کند. آنها به ویژه به قمر زحل (تیتان) به عنوان گزینه ی نویدبخش اشاره می کنند. کاوشگر «هویگنس» در سال 2005 علاوه بر مخلوطی از آب و آمونیاک، شواهدی از بارش متان مایع بر سطح زحل یافت. هر دو یافته وجود حیات را باورپذیر می کند (البته الزاماً نه به همان شکلی که می شناسیم). گزارش چنین پیان می یابد؛ «در اکتشاف فضایی امریکا هیچ چیز غم انگیزتر از آن نیست که در برخورد با حیات بیگانه، نتوانیم آن را تشخیص دهیم.»